Alışveriş Sepetiniz

"Bütün ilişkiler hikaye anlatımlarıyla yaratılır ve güçlendirilir."

Prof. Dr. Jeffrey A. Kottler

 

Hikayelerin iyileştirici bir gücü vardır. Okuduğumuz hikayeler kadar kendi yaşadıklarımızı hikayeleştirmenin de iyileştirici bir gücü olduğunu biliyor muydunuz?

Peki neden hikayeleştirmenin iyileştirici bir gücü var? Çünkü hikayeleştirme sağ beyinle sol beynin entegrasyonuna yardımcı oluyor. Sağ beyin duyguları ve anıları kaydeder ancak bu duyguları işlemleyen ve anlam kazandıran sol beyindir. Yaşadığımız zorlu durumlardan sonra yaşadıklarımızı, hissettiklerimizi anlatmamız sol beyni aktive eder. Sol beyin, sağ beyindeki kayıtlı duygulara ve anılara ulaşarak entegre bir şekilde çalışırlar ve bu da iyileşmeyi kolaylaştırır. Ayrıca, sağ ve sol beyin entegrasyonu kendimizi ve yaşadığımız dünyayı anlamamıza da yardımcı olur.

Özellikle çocuklar yaşadıkları zor duygularla ve acı verici deneyimlerle başa çıkma çıkmak için yaşadıklarını anlatmalıdırlar. Yukarıda anlatıldığı üzere, çocuk bu yoğun duyguları ve deneyimleri sağ beyinde yaşar. Bunlarla başa çıkmak için sol beyni devreye sokmamız gereklidir. İşte sol beyini devreye sokacak olan ise çocuğun kendi hikayesini anlatmasıdır. Yani yaşadıklarını anlatmasıdır. Böylece sağ beyin ve sol beyin entegre olarak çocuğun olup biteni anlamasını sağlayacaktır. Çocuğun kendi hikayesini anlatması, duygularını adlandırması ileride yaşayabileceği acı veren deneyimlerle ve zor duygularla baş etmesine yardımcı olacaktır.

Ya anlatmak istemez ise? Hoşgörü ile yaklaşarak, kendiniz çocuğun hikayesini anlatmaya başlayabilirsiniz. Ayrıntıları da onun doldurmasını isteyebilirsiniz. Yine de anlatmaya direnç gösterirse ona biraz alan ve zaman vermek iyi gelecektir. Daha sonra tekrar konuşmayı deneyebilirsiniz. Çocuğunuzla konuşmayı başlatırken ikinizin de iyi bir ruh hali içinde olması sohbeti kolaylaştıracaktır.

Çocukların kendi hikayelerini, yaşadıklarını anlatmalarını kolaylaştırmak için birkaç ipucu:

 

  • Çocuklar başka bir şeyle meşgulken yanına oturup gözlerine bakarak sohbeti başlattığınızda paylaşma eğilimleri çok daha fazla olabilir.
  • Anlatmaktan hoşlanmayan bir çocuğunuz var ise, ondan olayın resmini çizmesini ya da yazıya dökmesini isteyebilirsiniz.

Çocuğunuzun o an size anlatmak istemediğini hissederseniz, başka biriyle konuşmasını teşvik edebilirsiniz. Başka bir yetişkinle, kardeşiyle veya arkadaşıyla konuşmak isteyebilir.